Ovidiu Iosif, Asociația Joc Responsabil –

Ovidiu Iosif, Asociația Joc Responsabil -

Ovidiu Iosif, Asociația Joc Responsabil: „Ne vom transforma într-un centru de excelență privind metode de tratament. Punem tot mai mult accent pe prevenție și educație”

Am discutat cu directorul executiv al Asociației Joc Responsabil (AJR), Ovidiu Iosif, despre cel mai nou proiect pe care organizația îl desfășoară: un proiect cu finanțare nerambursabilă de la Primăria Sectorului 2 destinat prevenirii adicției de jocuri de noroc, tehnologie și a bullying-ului. AJR susține și piesa de teatru „Dumnezeu nu se uită la meciuri”, un proiect menit să conștientizeze și să educe publicul referitor la pericolul dependențelor, dezvoltat de un psiholog și dramaturg din Timișoara, Teo Spătaru. Care sunt rezultatele obținute de Asociație în primele șase luni ale anului și ce alte planuri de viitor are, aflați în cele ce urmează.

Suntem la jumătatea anului 2023. Cum a fost prima parte a anului pentru Asociația Joc Responsabil?

Putem spune că majoritatea obiectivelor pe care ni le-am propus la începutul anului se află pe drumul cel bun. Avem deja un prim obiectiv îndeplinit și anume un focus mai mare în zona de prevenție: pe lângă programul Antrenat de Majorat – deja la al șaselea an de viață, am gândit, propus și a fost deja admis pentru finanțare, proiectul „Navigând în siguranță”. Este un proiect finanțat de către Primăria Sectorului 2 București și care va avea o contribuție majoră în zona de educație a elevilor, adolescenților, părinților și cadrelor didactice din Sectorul 2. Apoi, prin intermediul unui parteneriat cu Asociația „Stindart” din Timișoara, sprijinim inițiativa lor de educare a publicului consumator de jocuri de noroc prin intermediul piesei de teatru „Dumnezeu nu se uită la meciuri”.

Programele „clasice” – Antrenat de Majorat, Joc Responsabil și Consiliere 24/7 au volume ușor crescute față de anii anteriori: în anul școlar 2022-2023 am „antrenat pentru majorat” 3200 de elevi din 26 de licee (București, Vâlcea și Vrancea). La Call Center-ul programului Joc Responsabil, de curând, a fost înregistrată convorbirea cu numărul 3000 (de menționat că din cele 3000 de apeluri doar puțin peste 800 au reprezentat solicitări de înscriere în program), iar în cadrul programului Consiliere 24/7, tot recent, am trecut pragul de 16.000 de intervenții pe chat de la debutul programului, în 2019.

În ceea ce privește programele recent lansate, Grup Suport și Training pentru angajații din industrie, apreciem că acestea au atins maturitatea, în acest sens sunt relevante testimonialele primite de la participanții grupurilor de suport și feedback-ul primit de la angajații care au participat la cursul de formare. Exemple: „După un an de la înscrierea în grupul de suport mă simt extraordinar și văd ce progrese majore am făcut. Stima de sine și încrederea au ajuns din nou la mine și pot să fac lucruri care înainte păreau imposibile. Grupul și întregul proces au fost factori decisivi în reabilitarea mea” sau „În septembrie 2021 am apelat la Asociația Joc Responsabil și de atunci, cu îndrumarea psihologilor și implicarea mea 100% am reușit să scap de dependența de jocuri de noroc” | „Modulul de training este foarte interesant și practic pentru problemele generale. Trainerii fac cursul să pară foarte ușor de digerat și memorat”, „Informațiile sunt interesante și interactive”, „O experință foarte plăcută, au fost prezentate informații foarte bune și valoroase”.

Avem un singur obiectiv neîndeplinit: materializarea unei susțineri financiare din partea ONJN, dar cum suntem doar la jumătatea anului, rămânem optimiști și în acest sens. Nu în ultimul rând, am ajustat strategia Asociației referitoare la capacitatea de a prelua toate solicitările care vin către programele noastre. Începând din luna mai, ne-am propus să ne transformăm într-un centru de excelență, depozitar de know-how în toate metodele de tratament, dar scalarea la nivel național nu se poate face fără sprijin din partea instituțiilor statului.

Ne puteți spune mai multe despre proiectul finanțat de Primăria Sectorului 2?

Primăria Sectorului 2 a deschis un apel de proiecte către ONG-uri, culte și persoane fizice, având un buget total de 3.000.000 lei, structurat pe patru dimensiuni: Sport, Educație, Mediu și Social (câte 750.000 lei pentru fiecare domeniu, maxim 150.000 lei per proiect).

Am propus proiectul „Navigând în siguranță: prevenirea dependenței de jocuri de noroc, tehnologie și combaterea bullying-ului pentru tineri” în cadrul programului Social, cu o valoare de 125.000 lei, pentru care vom primi finanțare nerambursabilă de 112.500 lei, adică 90% din bugetul proiectului.

În cadrul proiectului vom dezvolta trei module pentru prevenirea bullying-ului, a dependenței de tehnologie, respectiv a dependenței de jocurile de noroc și un al patrulea referitor la construirea unei societăți sănătoase. Vom ajunge cu aceste concepte la părinți și elevi din Sectorul 2, pe două paliere: 10 conferințe și 100 de sesiuni pentru elevi, la nivel de clase, în ora de dirigenție. Din motive de încadrare bugetară a finanțării nerambursabile în anul 2023, proiectul trebuie finalizat până la sfârșitul lunii octombrie. Astfel, în luna august vom pregăti curricula de curs, un website dedicat proiectului și o broșură informativă, urmând ca, în septembrie și octombrie, într-un mod intensiv să ajungem la peste 1000 de adulți și peste 2500 de elevi din clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a și a X-a. În proiect vor fi implicați 14 colegi psihiatri și psihologi. Această capabilitate a Asociației Joc Responsabil de a face o propunere cu ambele valențe (calitativ – prin conținutul curriculei și cantitativ – prin capacitarea unui număr semnificativ de specialiști) a constituit factorul decisiv în admiterea spre finanțare a propunerii noastre.

„Dumnezeu nu se uită la meciuri” – o abordare inedită în domeniul prevenției. Despre ce este vorba?

Un proiect foarte interesant, inițiat și dezvoltat de Teo Spătaru, psiholog și dramaturg din Timișoara, care și-a propus, printr-o piesă de teatru și o discuție post-reprezentare, să conștientizeze și să educe publicul referitor la pericolul dependențelor. Piesa „Dumnezeu nu se uită la meciuri”, de Teo Spătaru, în regia Andei Drăgan a fost pusă în scenă, în luna iunie 2023, în interiorul a trei lăcașuri de cult din Timișoara, Parohia Romano-Catolică Timișoara III Elisabetan Preasfânta Inimă a lui Isus, la Biserica Piaristă și la Sinagoga Evreiască. La dezbaterea subiectului ce are loc după performanța artistică a participat Vladimir Ungureanu, colegul nostru psiholog de la cabinetul din Cluj.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Și, în final, câteva cuvinte despre sponsori. Ce noutăți aveți?

După cum spuneam și mai sus, activitatea Asociaței este posibilă datorita contribuțiilor operatorilor cu capital privat sau de stat (la care se adaugă și finanțarea de la Sectorul 2 – primul program pe care îl implementăm din fonduri publice). Apreciem faptul că toți sponsorii existenți au reînnoit contractele de sponsorizare, iar în 2023 au venit alături de noi Frank Casino/SlotTv, Player, Win2 și AOPJNR.

Author: Gerald Garcia