Articole științifice despre dependența de pariuri

Articole științifice

Articole științifice

Articole științifice despre dependența de pariuri, o temă din ce în ce mai studiată și cercetată din punct de vedere științific.

În lumea jocurilor de noroc, dependența de pariuri a devenit o temă din ce în ce mai studiată și cercetată din punct de vedere științific. Cu o istorie îndelungată, jocurile de noroc și pariurile au fascinat oamenii de-a lungul timpului. Datorită faptului că tehnologia e evoluat și au apărut platformele de pariere online, bonusuri casino, pariorii pot face pariuri pe rezultatele meciurilor sportive, curse de cai, loterii sau chiar pe evenimente politice și sociale. Această diversitate de opțiuni a contribuit la creșterea popularității pariurilor și, în același timp, a accentuat preocupările privind dependența de jocuri de noroc. Din acest motiv, au apărut cercetări științifice care explorează efectele psihologice și neurologice ale dependenței de pariuri. Articolele științifice din domeniu analizează comportamentul pariorilor, factorii de risc implicați în dezvoltarea dependenței și strategii eficiente pentru prevenirea și tratarea acesteia. Într-o societate în care accesul la jocurile de noroc este mai ușor ca niciodată, înțelegerea și abordarea științifică a dependenței de pariuri devin tot mai importante pentru a proteja sănătatea și bunăstarea celor afectați.

Modelul patologiei

Modelul patologiei reprezintă o perspectivă importantă în studiul dependenței de pariuri și oferă o abordare detaliată a comportamentului compulsiv al pariorilor. Acest model sugerează că dependența de pariuri poate fi considerată o boală sau o tulburare mintală, caracterizată de comportamente repetitive și autodistructive legate de jocurile de noroc. Potrivit acestui model, pariorii dezvoltă o toleranță crescută la jocurile de noroc, având nevoie de pariuri din ce în ce mai mari și mai frecvente pentru a simți același nivel de satisfacție. În același timp,treptat, controlul asupra comportamentului de pariere este pierdut, iar consecințele negative ale dependenței devin tot mai evidente. Stresul, anxietatea, problemele financiare și disponibilitatea  jocurilor de noroc pot juca un rol semnificativ în declanșarea și alimentarea acestei dependențe.

Studiile științifice explorează, prin intermediul acestui model, interacțiunea dintre factorii biologici, psihologici și sociali care contribuie la dependența de pariuri.

Dependența de pariuri seamănă cu cea de alcool?

Unul dintre aspectele semnificative ale cercetării asupra dependenței de pariuri este identificarea similitudinilor cu dependența de alcool. Studiile științifice au relevat că atât dependența de pariuri, cât și cea de alcool implică procese neurologice similare în creier, precum eliberarea de dopamină și activarea circuitelor de recompensă. Acest lucru duce la o serie de comportamente repetitive și compulsive, în care persoanele afectate se simt atrase să continue activitatea respectivă, indiferent de consecințele negative.Atât pariorii compulsivi, cât și alcoolicii pot dezvolta toleranță la substanța sau activitatea dorită, având nevoie de doze din ce în ce mai mari pentru a experimenta aceeași satisfacție. De asemenea, atât parierea excesivă, cât și consumul excesiv de alcool pot duce la probleme financiare, afectarea relațiilor sociale și pierderea controlului asupra propriului comportament.

Modelul patologiei se aplică și în cazul dependenței de alcool și a celei de pariuri, identificând factori de risc comuni, precum stresul, anxietatea sau lipsa suportului social. Tratamentele utilizate pentru dependența de alcool, precum terapia cognitiv-comportamentală sau grupurile de sprijin, au arătat eficacitate și în tratamentul dependenței de pariuri.
 
Factorii asociați dependenței

Cercetările  științifice privind dependența de pariuri au identificat o serie de factori asociați care pot influența dezvoltarea acestei tulburări. Unul dintre factorii-cheie este predispoziția genetică, deoarece există dovezi că anumite persoane pot avea o susceptibilitate mai mare de a dezvolta dependență de jocuri de noroc din cauza moștenirii genetice. Personalitatea individului joacă un rol important, cu trăsături precum impulsivitatea, căutarea de senzații tari și nevoia de excitație fiind asociate cu o mai mare probabilitate de a dezvolta dependență de pariuri.
Mediul în care trăiește persoana poate juca, de asemenea, un rol semnificativ în dezvoltarea dependenței de jocuri de noroc. Accesul facil la jocurile de noroc, accesul la cazinouri și platforme de pariere online și expunerea la publicitatea pentru jocurile de noroc pot crește riscul de a dezvolta dependență. Jocurile de noroc pot deveni o formă de escapism pentru persoanele care se confruntă cu stres cronic sau anxietate, persoanele cu istoric de traumatisme sau evenimente negative în viața.

Gambling pe internet

Gamblingul pe internet poate fi o formă convenabilă și distractivă de divertisment pentru mulți, dar în același timp acesta poate deveni și o sursă de risc pentru persoanele predispuse la dependența de jocuri de noroc. Accesul ușor al jocurilor de noroc pe internet poate duce la pariere excesivă și comportamente compulsive, deoarece pariorii pot avea acces non-stop la o gamă diversificată de opțiuni de pariere. Pe lângă aceasta, anonimatul oferit de mediul online poate face ca persoanele să se simtă mai puțin responsabile pentru comportamentele lor de pariere și să se îndepărteze de consecințele reale ale dependenței de jocuri de noroc.

Gamblingul pe internet poate deveni și mai riscant pentru adolescenți și tineri, deoarece aceștia pot fi expuși la jocurile de noroc online fără o conștientizare adecvată a riscurilor și consecințelor. Acest aspect poate crește vulnerabilitatea lor în fața dezvoltării unei dependențe de jocurile de noroc.

Pariurile duc la un ritm cardiac alert

Studiile științifice au evidențiat că activitatea de pariere poate avea un impact semnificativ asupra sănătății cardiovasculare a pariorilor. Atunci când persoanele plasează pariuri și se implică în activități de pariere, ritmul cardiac poate crește semnificativ datorită nivelului crescut de excitare și adrenalina asociate acestor experiențe. Pariurile regulate și tensionante pot contribui la apariția stresului cronic, care este asociat cu un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare, precum hipertensiunea arterială sau boală cardiacă. Pe lângă ritmul cardiac crescut, activitatea de pariere poate duce și la schimbări ale tensiunii arteriale, eliberarea de hormoni de stres și perturbări ale ritmului cardiac. Aceste reacții fizice pot avea un impact negativ asupra sistemului cardiovascular pe termen lung și pot contribui la apariția unor complicații de sănătate.

Concluzie

Cercetările au identificat factori de risc, modele patologice și similitudini cu alte forme de dependențe, precum cea de alcool. De asemenea, s-au explorat impactul gamblingului pe internet și efectele asupra sănătății cardiovasculare a pariorilor. Înțelegerea mecanismelor care stau la baza dependenței de jocuri de noroc a deschis calea către intervenții mai eficiente și strategii de prevenire adecvate. Conștientizarea publicului cu privire la riscurile și consecințele dependenței de pariuri este crucială pentru a proteja sănătatea mintală și fizică a celor afectați și pentru a promova practici de pariere responsabile.

Citește și știrile de AICI.

Author: Gerald Garcia